PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Diskusia - WINDSURF - Stredova plutva (?) - poradte s kupou

» Návrat na prehľad tém

» edog   
edog
30.03.2012 21:25:46
Stredova plutva (?) - poradte s kupou

V mladosti som sa naucil ''tam a spat'', aj v silnejsom vetre, teraz som chcel tu zabavu zazit znova, aj s detmi - minuly rok som si dal brush-up kurzy v HR s pokusmi o rychly tack, jibe, ....zatial ziadny planing ...na sirokej doske so stredovou plutvou... chlapcov zaklady v kurzoch tiez celkom chytili. Chcel som z pozicovne prejst na vlastny gear - napr. sa mi teraz ponuka jazdeny Mistral Vision 161l. Bez stredovej plutvy. Hodi sa pre mna (90kg) a deti (12 a 17rokov)? Ci blbost? Mam hladat predsa len dosku so stredovou plutvou? (dost problem zohnat jazdeny so stredovou iba ak 4metrove, uzke tazke opachy). Kedy uz stredovu netreba? Poradte pls.
Nizsie je review z Mistral Vision 161l Windsurfing magazine:
Sail Range: 6.0 - 9.0 Optimal Sail Sizes: 6.5 - 8.0 Weight: 20.50 lb.Length: 276.90 cm Volume: 161 L Included: Straps, pads,
FREE-RIDE SAILOR: On a plane, the Vision is smooth and predictable, providing excellent control through a big sail range. It''s especially stable through the tail for good coast through holes. Its upwind ability, however, is limited by its small fin.
NOVICE SAILOR -STABILITY: Volume flow favors the tail, allowing novices going for the straps lots of room for error...
EARLY PLANING: It has the float, size and width to jump on a plane, but the small fin hampers its planing potential [note: I will be including a larger fin].
COMFORT AND CONTROL: Comfort is what this board is all about. On a plane, it''s easy to take a hand off a boom and enjoy the scene.
DURABILITY: Thermo-molded ASA construction feels solid and handled the rigors of our novice sailors.
COMMENTS: The V161 best suits aggressive and/or heavyweight novice sailors [note: will also be good for medium-to-lightweights in Singapore''s light winds!]. Its width, volume and construction favor hands on-control for the less experienced.


» Pridaj príspevok k téme

Príspevky: 24     Stránky: / 3     Výpis:    
Tomash Tomash   16.08.2012 o 19:18
 
RE: Stredova plutva (?) - poradte s kupou

Ale ved ja sa nehadam, ze to nefunguje, ja tvrdim, ze vo vetre 5m/s bude stredova plutva stupat ovela rychlejsie ako bez nej a to ti sposobi tu krasu, ze mozes surfovat nie len tam a spat na bocny vietor, ale aj po vetre a proti vetru, co je krasne na surfovani, a co sa tyka skusenosti, tak ja sa denno denne porovnavam so vselijakymi surfistami, a za 7 rokov som odpozoroval, ze ja som bol vacsinou rychlejsi, az na vynimku silneho vetra a aj v nom som bol porovnatelne rychly, ale ked vietor k veceru padol tak som bol zasa rychlejsi. A velmi ma tu vytaca, ked niekto radi kupovat surf bez stredovej plutvy. To je ako keby ste niekomu radili sa ozenit a nemat predtym ziadny sex. :)


mafo mafo   16.08.2012 o 19:00
 
RE: Stredova plutva (?) - poradte s kupou

Kuva ludia nerobte si srandu zo stredovej plutvy.Mozno sami nevieme o co prichadzame ked jazdime na vyholenom plavaku bez stredovej plutvy.Sak aj velke ryby ako zralok maju stredovu plutvu tak nieco na tom bude.Sak kazdemu nieco vyhovuje tak naco zbitocne argumentovat.Tomash pridy hoc kde Gulaska,Kralova,Dunaj bez rozdielu nazorov a provokacii a na vode spoznas pravdu aka je ci uvidis ze to skutocne funguje v jakomkolvek vetre aj 5m/s ci 30m/s bez stredovej plutvy s malym aj velkym vytlakom.Cernoch,beloch,Cigan,zena,muz,dieta,babka,invalid je uplne jedno budu jazdyt podla svojich moznosti.


robiak robiak   16.08.2012 o 18:15
 
RE: Stredova plutva (?) - poradte s kupou

tomas,ma ta tvoja stredova plutva aj cestne miesto pri nedelnajsom ,alebo s nou iba spavas?


Tomash Tomash   16.08.2012 o 12:04
 
RE: Stredova plutva (?) - poradte s kupou

A este by som chcel len dodat, ze velka vyhoda stredovej plutvy je v tom, ze nemusi byt cela vonku, ale len jej cast. Ale nebudem sa tu uz hadat. Pretoze nikto sem nepisete svoje skusenosti. Iba urazky. Nikto sem nenapisal bol som tolko krat surfovat, v takych podmienkach a bol spokojny s tym a tym atd. Cize su to od Vas len provokacie tak ako vsade na Slovensku... Dovidenia


Tomash Tomash   16.08.2012 o 11:52
 
RE: Stredova plutva (?) - poradte s kupou

Ty kokos putka? To co je, to ako v tom stoji? To akoze sa lepsie surfuje? Tak potom beriem spat vsetky moje dlhe prispevky a cele moje podrobne rozpravanie o windsurfingu a Vase rady na jeden a polriadku su potom asi cennejsie. (S 10 m/s a so stred plutvou som to mozno trochu prepiskol), ale ono je totis tak, ze 10 alebo 9 sa pise na windguru, ale nefuka stale 9 alebo 10 su tam pauzy, medzery plovak sa dostane do zaveternej strany a tam fuka menej a tam sa pouziva stredova plutva. Takze aj o tom je to, ze ked po hodinke prestane fukat, tak ludia bez stredovej idu na breh, ale ti so stredovou surfuju dalej... A chodte vsetci do Jericocoa, kde je super ws cetrum :):):)


Wsurfer Wsurfer   16.08.2012 o 11:10
 
RE: Stredova plutva (?) - poradte s kupou

Tomash: nechcem sa ťa dotknúť preto sa spýtam kontrolnú otázku: Používaš pútka na nohy?


i-Riki i-Riki   16.08.2012 o 07:07
 
RE: Stredova plutva (?) - poradte s kupou

milujem tieto prispevky


jaskop jaskop   16.08.2012 o 01:02
 
RE: Stredova plutva (?) - poradte s kupou

kokso, si daval v 10m/s, ...
... nic v zlom, ale tvoj prispevok ma pobavil od zaciatku az do konca.
-iba tolko som chcel dodat


Tomash Tomash   15.08.2012 o 21:51
 
RE: Stredova plutva (?) - poradte s kupou

Ach jaj, ja si myslim, ze to ani nema zmysel. Ved vsetci len machrujete !!! Stred. plutva nie je pre zaciatocnikov, naopak je pre velmi dobrych surfistov, ktory si vazia kazdy vietor a ktory vidia za windsurfingom viac ako len to, ze zavesim sa na vietor a idem o zlom krky a je mi jedno kam idem... Este raz tu zdoraznujem, ze ak si chces vychutnat vietor na zadobocak, co je to naj z celeho windsurfingu, tak musis mat stredovu plutvu na to, aby si zasa vystupal spat odkial si startoval a to hovorim o vetre od 4 do 8 m/s, co su podmienky za ktorych sa da surfovat so stredovou plutvou a ked hovorim o vetre 10m/s, tak takyto vietor fuka u nas raz dva krat za rok a pri takomto vetre je jednoducho plutva schovana, ale ja som daval i v takom vetre s plutvou a isiel som, tak, ze plavak bol skoro kolmo na hladinu a bol to veky zazitok. Proste len so stredovou su naozajstny surfisti. Sklzik nie je to naj na ws!! A stupanie v sklze a v silnom vetre bez stredovej plutvy si u nas uzijes raz, dva, maximalne tri krat do roka, takze prajem velku trpezlivost tym, co nemaju stredovu plutvu. Nezabudaj na to, ze mi sa nemozeme rovnat takym ws cetram, ako su v Brazilii alebo v Australii, kde fuka kazdy bozi den...


Wsurfer Wsurfer   15.08.2012 o 11:09
 
RE: Stredova plutva (?) - poradte s kupou

Tomash, tak to si zle pochopil, plavák so stredovou plutvou nemám, nechcem a nejazdil som ho už asi 15 rokov. Čo som napísal bolo že veľkosť plaváka treba prispôsobiť podmienkam. Keď fúka 5-6 m/s, čo je spodná hranica na sklz, tak vytiahnem 160 l plavák ale bez stredovej plutvy, keď fúka 15 m/s tak jazdím niečo podstatne menšie. Na vodu chodím podľa predpovede a podľa toho si beriem aj materiál. Čo píšeš o jazde po vetre nedáva zmysel, pri jazde na zadný vietor stredovú plutvu nepotrebuješ vôbec, práve naopak, prekáža. Z celého kontextu sa mi zdá že ty jazdíš len vo výtlačnej plavbe, inak by si svoje tvrdenia zrevidoval. V sklze vôbec nie je problém stúpať proti vetru. Neraz sa mi stalo že pri zosilnení vetra som bol preplachtený a mal som vôbec problém odpadávať. Zdôrazňujem že stále hovorím o plavákoch bez stredovej plutvy a jazde v sklzovom režime. Ako som napísal v skoršom príspevku, stredová plutva má opodstatnenie len pri a) učení, b) výtlačnej plavbe, tzv. cruising (ak ťa to baví) a ešte c) pri závodoch ako napr. RSX, IMCO či iných monotypoch.
Inak plaváky so stredovou plutvou ponúkajú takmer všetci výrobcovia ale sú zaradené medzi začiatočnícky materiál, druhá kategória sú race-ové veci. Kto raz okúsi sklz, už výtlačnú plavbu nechce, je to nuda.


Pridaj diskusný príspevok k téme


Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.




» Pridaj diskusný príspevok k téme s prílohou